Başa
ONLINE
RANDEVU
Göz Hastalıkları » Katarakt
Katarakt

Göz bebeğinin arkasında yer alan ve görmeyi sağlayan şeffaf doğal göz merceğinin zamanla saydamlığını kaybederek bulanıklaşması ve net görmeyi engelleyerek matlaşmasıdır. Kataraktlı gözlerde görmede bulanıklık olur. başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır.

Katarakt’ın belirtileri nelerdir?

• Görmede yavaş yavaş azalma
• Işığa hassasiyet, kamaşma
• Okuma zorluğu
• Puslu görme
• Renklerde sararma veya soluklaşma
• Gece görüşünün bozulması
• Görme şikayeti oluştuğu zaman ameliyat yapılır, beklemek cerrahiyi zorlaştırır.

Kimler katarakt ameliyatı olmalıdır? Ne zaman katarakt ameliyatı olmalı?

Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar ilerlediğinde kataraktı ameliyatla alınmalıdır. Eğer katarakt tamamen olgunlaşıp buzlu cam gibi opak hale gelmişse daha acil bir şekilde tedavi edilmelidir.

Doğumsal kataraktlarda ise, görmenin engellendiği her durumda derhal ameliyat yapılmalıdır.

Şunu unutmayalım ki katarakt başladıktan sonra çoğu zaman ilerler.

Katarakt ameliyatının gerekliliği için görme keskinliği tek kriter değildir. Bir çok hasta, görme netliklerinin düşük olmasından şikayetçi olmayabilirler. Ya da görme netliği iyi olmasına rağmen değişik ışık koşullarında çok rahatsız olduklarını bildirirler. Güneşli günlerde sokakta daha az gördüklerini söyleyen hastalar olduğu gibi, geceleri otomobil farları, sokak lambalarının aşırı parlama ve yansıma yapıp dünyalarını kararttığından yakınan hastalar da çoktur. Kataraktın görsel şikayetlerinden bir tanesi gri tonu ve renkler arasında kontrastın kaybolmasıdır. Bu süreç uzun bir zaman aldığı için iki göz kataraktlarında hasta bu değişimi algılamayabilir. Tümsek ya da çukurların farkına varamaması, merdiven inerken ya da eşik atlarken kaza geçirmelerine neden olabilir.

Çok beklemiş kataraktların çekirdekleri sertleşeceği ve bağları gevşeyebileceği için ameliyat işlemini zorlaştırabilirler. Çok daha uzun yıllar ameliyat olmayan hastaların, dalında meyvenin çürümesine benzetilebilecek şekilde, kataraktları da çürüyüp göz içi iltihabı yaratma, tansiyonu yükseltme gibi yan etkiler yapabilme ihtimali vardır. Ancak bu derece olgunlaşmış kataraktlar hastanın görmesini de çok bozmuştur.

Katarakt Ameliyatı

Deneyimli göz cerrahları tarafından titizlik gösterilerek yapılması gereken bir girişim olarak düşünülmeli, en iyi koşullar sağlanarak ameliyat gerçekleştirilmelidir.

Yakın ve uzak multifokal, trifokal ve toric lensler ile gözlük kullanmamak mümkün mü?

Günümüzün gelişen lens teknolojisiyle birlikte katarakt ameliyatlarında kullanılan multifokal lensler artık katarakt olmayan kişilere de uzağı ve yakını gözlüksüz net görme imkanı sağlıyor.



Bilimsel literatürlerden derlenerek doktorlarımız tarafından bilgi amaçlı hazırlanmıştır.