Başa
ONLINE
RANDEVU
Göz Hastalıkları » Çocuk Göz Sağlığı
ÇOCUK GÖZ SAĞLIĞI HAKKINDA

Göz hastalıkları ile ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanan ihmaller sonucu çocuklarımız ileri yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan sorunlarla karşılaşabilirler. Pek çok önemli göz hastalığı küçük yaşlarda ortaya çıkar. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir.

0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için;
» İlk 1 yaşında,
» Okula başlamadan önce,
» Okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir.

Ancak aşağıdaki belirtilerde vakit kaybetmeden çocuk göz hastalıkları alanında uzman bir göz hekimine (pediatrik oftalmolog) gidilmelidir.

» Gözde kayma (şaşılık)
» Takip etmeme
» Gözde kızarıklık veya sulanma
» Gözde titreme
» Bir gözü kısma ya da kapatma
» Siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk
» Cisimleri sürekli gözüne yakın tutma
» Başını bir yana eğerek bakma
» Gözlerini sık sık ovuşturma
» Prematüre doğum
» Ailede göz tembelliği teşhisi
» Ailede göz bozukluğu




BEBEK ve ÇOCUKLARDA GÖZ HASTALIKLARI

KONJONKTİVİT

Gözün beyaz kısmı olan konjontivayı etkileyen bir hastalıktır. Gözlerde çapaklanma, kaşıntı, kızarıklık, yanma batma gibi şikayetlere neden olur. Mikrobiyal ya da alerji kaynaklı olabilir. Mikrobiyal olan bakterilere ya da viruslere bağlı gelişebilir. Özellikle ortak kullanım alanlarından ( kreş, okul, havus vs.) bulaşması çok sıktır. Özellikle viral olanlar salgınlara neden olabilir. Allerjik konjonktivitler belli dönemlerde alerjene maruz kalındığında gözde kaşıntı kızarıklık ve sulanma ile seyreder. Uzun süreli kaşıma görmeyi kornea yüzeyini bozabileceği için uygun tedavinin bir an önce başlanması önemlidir. Hastanın biomikroskop denilen cihazlarla muayene edilerek tanısı konulur ve damlalar ile tedavi yapılır.

GÖZ YAŞI KANAL TIKANIKLIĞI

Üretilen göz yaşının fazlası, gözyaşı kanalı ile burun içerisine yönlendirilir.Bazen bu kanal ince bir membran ile kapalı olabilir. Buna konjenital dakriostenoz denilir.

Belirtileri; Bebeklerde doğumu takip eden 15 gün içerisinde başlayan gözde çapaklanma sulanma ile ortaya çıkar. Bazen göz yaşı kesesinde yoğun iltihaplanmaya neden olarak gözde şişlik ve kızarıklık oluşabilir.

Tanı hastalığın başlangıç hikayesi ve bulgularına göre konulur.

Tedavide hastaya enfeksiyon için antibiyotikli damla ve pomadlar verilir ama göz yaşı kanalı bu damlalarla açılmaz, ailenin göz yaşı kesesinin üzerine yapacağı uygun ve istikrarlı masaj ile yavaş yavaş açılır. Yaşına kadar kanal üzerine masaj, göz tembelliği ve yoğun enfeksiyon dönemlerinde antibiyotikli damlalarla takip edilir.Eğer kanal tıkanıklığı yaşından sonra hala devam ediyorsa cerrahi olarak tedavi yapılır.



Bilimsel literatürlerden derlenerek doktorlarımız tarafından bilgi amaçlı hazırlanmıştır.