Başa
ONLINE
RANDEVU
Göz Hastalıkları » Pterjium
PTERJİUM

Pterjium (kuskanadı) adı verilen bu rahatsızlık ülkemizde oldukça yaygındır. Halk arasında gözde et büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Pterjium rahatsızlığı kornea adı verilen gözün en ön saydam tabakası üzerine ve gözün beyazında, genellikle burun tarafından et yürümesidir. Erkeklerde daha sık görülmekte olan Pterjium(gözde et büyümesi), açık havada çalışan ve güneşin zararlı ultraviyole ışığına maruz kalan kişilerde yaygındır. Ülkemizde yaklaşık olarak %2 - 4 oranlarında görülür.

Pterjium Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

- Gözlerde batma , yanma , kanlanma
- Gözün beyaz kısmında lekelenme
- İlerleyen dönemlerde görme bozuklugu

Pterjium Ameliyatı Nedir?

Hastalık ilk başlarda gözün beyaz kısmında sarı - beyaz bir kabarıklık şeklinde görülür ve zamanla gözün saydam tabakasına (kornea) doğru büyüme gösterir. Pterjium her iki gözde de görülebilir.

Pterjium görme durumunu tehdit edebilecek şekilde korneaya ilerlediğinde yada hastayı esetetik olarak rahatsız ettiğinde uygulanan cerrahi bir operasyonla alınır. Pterjium ameliyatı oldukça ayrıcalıklı bir operasyondur. Bu operasyon, pterjium hastalığının tekrarlamaması için dalında ehil kişiler tarafından ve otogreft veya amniyon membran nakliyle birlikte gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Pterjium (gözde et ameliyatı) Nasıl Yapılır?

Genelde pterjium (gözde et ameliyatı) rahatsızlığında otogreftli pterjium ameliyatı tercih edilmelidir. Ameliyat sadece damla vasıtasıyla uyuşturularak yapılmakta ve dikiş atmak yerine özel doku yapıştırıcısı kullanıldığından iyileşme daha çabuk ve rahat olmaktadır. Bu teknikle yapılan ameliyatlarda elde edilen başarı ve memnuniyet çok yüksektir.

Pterjium Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Operasyon gören gözde 2 gün kadar batma hissi ve yaklaşık 1 ay kadarda kızarıklık görülebilmektedir.

Ameliyatın sonrasında kullanılan uzak ve yakın gözlüklerinin değişimi gerekebilir.

Ameliyat olunsa da olunmasa da hastalarda gözlük numaralarının astigmata bağlı olarak değişeceğinden ortalama olarak 6 ayda bir muayene edilmesi uygun olur.

Pterjium Ameliyatı Sonrası İyileşme

Pterjium muhakkak cerrahi yöntemle alınması gerekir. Ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve sadece yaklaşık olarak 15- 20 dakika sürer. Operasyon sonrası hastaların hastanede kalması hekim tarafından aksi söylenmedikçe gerekmemektedir. operasyon sonrası birkaç gün göz kapatılır ve gözde yaşanan sulanma yaklaşık olarak bir hafta kadar sürer. Hastalar ameliyat sonrası bir hafta içinde günlük hayatlarına dönebilir. Hastanın tamamen iyileşme sürecinin tamamlanması ise 1,5 ay kadar zaman alabilmektedir.



Bilimsel literatürlerden derlenerek doktorlarımız tarafından bilgi amaçlı hazırlanmıştır.